Jump to content
mznyc

Revs shooting through the roof!!!

Recommended Posts

I Didn't see anything,will give it a thorough once over when I do service but my guess is the A/F is out of whack,just like when I had cracked TB boot,same symptoms.New filter and back to normal...

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hasn't happened, but am heading out to check my shock reservoir position as we speak!

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

,..and get some screening for your snorkles....

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Maybe . The owner needs to watch the throttle  linkage and make sure the throttle plates return to zero . 

The air cleaner housing to TBs can be loosened and pushed away to verify there is nothing keeping the throttle plates from working properly .

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gene,"the owner" removed the airbox and give it a full bath and cleaning to make sure there was no debris in the nooks and crannies,...ran perfect after that,working on a full service and hopefully I will get it done next weekend to do a thorough road test,but before I found the breached air filter and revs were sticking after I rolled off throttle I would intuitively pull the clutch in and then revs would shoot up to redline,would also only do it after riding 20 mins and the bike was warmed,never cold,if it was mechanical you would think it would happen right away,warm or cold shouldn't matter, did that several times with repeated results.Still assuming the air filter was the problem...Same symptoms when I've had TB boots cracked or slipped off TB bodies.....A lot more air than the system was expecting...FWIW...

Share this post


Link to post
Share on other sites

IF the bike has proper characteristics cold , such as idle , rev & return to idle , I think you cane rule out air boots . With that being said , examine them and the throttle bodies to verify everything is good. 

Now , this does this rev business when hot . Look down at the throttle cable to make sure it and the TB are at idle and they are ok . Play with them with a dead engine , sitting still so you will know how to manipulate them to be sure the TBs are not hanging up . 

 Good luck and keep us posted !

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 hours ago, gstallons said:

IF the bike has proper characteristics cold , such as idle , rev & return to idle , I think you cane rule out air boots . With that being said , examine them and the throttle bodies to verify everything is good. 

Now , this does this rev business when hot . Look down at the throttle cable to make sure it and the TB are at idle and they are ok . Play with them with a dead engine , sitting still so you will know how to manipulate them to be sure the TBs are not hanging up . 

 Good luck and keep us posted !

No,no,no....That's already been done!...It wasn't until I ACTUALLY checked the air filter and found it chewed through by a mouse and since replaced it was determined by a short ride that that was the problem.That's in a previous post.....Hasn't been run through it paces as I'm in the middle of the service,TB's are next and if I can get Gizzidiag fired up,a CO set,I'll get it out for a proper road test and report back!

  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 hours ago, gstallons said:

IF the bike has proper characteristics cold , such as idle , rev & return to idle , I think you cane rule out air boots . With that being said , examine them and the throttle bodies to verify everything is good. 

Now , this does this rev business when hot . Look down at the throttle cable to make sure it and the TB are at idle and they are ok . Play with them with a dead engine , sitting still so you will know how to manipulate them to be sure the TBs are not hanging up . 

 Good luck and keep us posted !

Thanks Gene,I did all that first,when this started a while back.Once it gets a thorough road test I will post...

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

So finally got a decent road test yesterday all all is good.I'm going to my grave believing the air filter breach caused all this,nothing else was amiss,replaced with a new one and she runs like a champ! Thanks all for suggestions,...

  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...